Pagine

Благодаря на всички вас/Grazie a tutti voi:

giovedì 5 gennaio 2012

Картофени хапки Tartuffini salati di patate

Още подробности от Коледното меню. Едва накарах сина ми да ми направи малко снимки по време на приготовлението, след което ме заряза в кухнята да приготвям сама Коледната вечеря. В негов плюс обаче трябва да кажа, че той приготви обяда - спагети с доматен сос, които той обожава и ако може ще яде сутрин, обед и вечер и които бяха много вкусни! Браво на Жоро! И така, да не губим повече време, ето ви рецептата.

Altri dettagli dal menu di Natale con pocche foto che accompagnano le fasi della preparazione perchè mio figlio mi ha fatto solo queste, poi è sparito, lasciandomi da sola in cucina a preparare la cena di Natale. Devo però spezzare una lancia in suo favore, ha preparato lui il pranzo: spaghetti al pomodoro che lui adora e che mangerebbe mattina, pranzo e sera se potesse - comunque erano buonissimi! Bravo Gioro! Ed ecco la ricetta:


Идеята е, че се сваряват 800 гр картофи , обелват се и се смачкват докато са още топли. После се разделят на 2 части и с едната част се правят

                                           КАРТОФЕНИ  ХАПКИ   С  ПЕСТО

Песто  връзка босилек, 50 гр ядки от шишарки(ако нямате, използувайте орехи или лешници), 50 гр настърган пармезан, зехтин, щипка сол. Листата на босилека се измиват и подсушават и заедно с останалите съставки се смилат в кухненския робот(сложете малко зехтин, за да се стане течно, трябва да се получи гъста смес). Объркайте сместта заедно с картофите(виж долната снимка), направете топчета и ги овъргаляйте в настърган пармезан и сусамови семки, сложете ги в хартиените форми и готово!

                                          

                                            КАРТОФЕНИ  ХАПКИ  С  ИЗВАРА

Другата половина от картофите я объркайте с 100 гр извара, щипка сол, 50гр настърган пармезан и сложете им някаква зелена подправка магданоз или копър, направете топчета и ги изтъркаляйте в настъргания пармезан и сусамови семки или използувайте вашата фантазия за различни вариянти. Добър апетит!

800gr. di Patate si fanno bollire, poi pelare e shciacciare finchè sono calde. Dividere in 2 parti.
                                              
                                         TARTUFFINI  DI  PATATE  AL  PESTO

Per il pesto : 1 mazzo di basilico, 50 gr. di pinoli, 50 gr. di parmiggiano grattugiato, pizzico di sale, olio EVO(poco). Lavare ed asciugare le foglie di basilico e frullare con tutto il resto nel frullatore, mischiare alla metà delle patate -  deve risultare piuttosto asciutto (vedi la foto sopra). Poi fare delle palline, arrotolare nel formaggio grattugiato e poi nei semi di sezamo. Mettere nei pirottini di carta  e servire.

                                          TARTUFFINI   DI  PATATE  ALLA  RICOTTA

Mischiare l'altra metà delle patate a 100 gr. di ricotta, 100 gr.di parmiggiano grattugiato, erba cipollina trittata finemente e un pizzico di sale. Formate delle palline, fate rotolare nel formaggio grattugiato e semi di sesamo oppure usate la vostra immaginazione per diversificare la ricetta.
Buon appetito!





Nessun commento:

Posta un commento